Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Voor discipline kun je kiezen

23 mei 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Discipline is belangrijk in organisaties, om het effectief te implementeren moet je het eerst met jezelf afspreken
Disciplineren
Zomaar wat berichten in de krant. Het eerste bericht is het bericht over misbruik in de Kerk gericht tegen vrouwen. Ik las vooral over straffen en onmiddellijk schoot me het woord discipline te binnen. Discipline werd gezien als een belangrijk deel van de opvoeding en met harde hand werd getracht mensen, die discipline bij te brengen. Uit de korte fragmenten van de interviews met de vrouwen, die onder zo’n streng regiem geleefd hadden, bleek dat deze manier van discipline bijbrengen vooral tot boosheid, bitterheid en teleurstelling had geleid.
Het andere bericht was het bericht dat topmensen in het Nederlandse bedrijven het steeds minder nauw nemen met ethische waarden. Volgens Ernst en Young, die onderzoek deden, hollen de waarden van topmanagers achteruit. Tegelijkertijd willen die topmanagers makkelijker afscheid kunnen nemen van medewerkers, die er de kantjes aflopen, die buiten de paden treden en die niet altijd betrouwbaar zijn.
In bedrijven klinkt met enige regelmaat de roep om meer discipline. We hebben behoefte aan een medewerker, die verantwoordelijkheid neemt, eigenaarschap toont en de opdrachten, die gegeven worden goed en nauwkeurig uitvoert. Als dat niet gebeurt, zou het fijn zijn over sancties te kunnen beschikken. De discipline zou daar wel bij varen.

Sancties en straffen
Uit het voorbeeld van de kerk blijkt echter dat je met sancties en dwang geen discipline maar angsten wantrouwen  in je bedrijf realiseert.
Discipline kun je alleen met jezelf regelen. Voor ondernemers, leidinggevenden en managers is discipline een krachtige eigenschap. Een eigenschap waarmee je dingen voor elkaar krijgt. Het is echter een eigenschap die je, vooral voor jezelf, op orde moet zien te krijgen. Pas als je je eigen discipline hebt geregeld kun je er het gesprek met anderen over aan gaan.

Discipline en hoger doel
Discipline heeft een rechtsreeks verband met wat je wilt bereiken. Je doel elke dag weer helder voor ogen hebben helpt je om steeds te kiezen voor het doen van de juiste dingen. Franciscus van Assisi een van de grote voorbeelden als het om discipline gaat, las daartoe in de Bijbel en ging in gebed. Hij stond elke dag meerdere malen even stil bij zijn doel. Liet het weer even tot zich doordringen. Ook voor een moderne manager is dat belangrijk. Het is goed om elke dag tijd te reserveren om even stil te staan bij wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. In dat perspectief is het grappig dat, bij een van mijn klanten, elke dag een “ochtendgebed” gehouden wordt. Men staat dan even samen stil bij wat er die dag bereikt moet worden en hoe dat aan te pakken.
Discipline is niet alleen een kwestie van wilskracht, discipline is ook een kwestie van je dag zo indelen en organiseren dat het makkelijk wordt de dingen te doen, die voor je discipline belangrijk zijn. Discipline krijgt zo een relatie met orde en netheid. Willem Verhoeven benadrukt het belang daarvan in zijn boeken. Onder andere in “Managen met moraal”
Het is jammer te lezen dat de waarden van topmanagers achteruit hollen, als zij willen dat hun bedrijven succesvol zijn is het juist van groot belang vooral in het leven vanuit waarden discipline te betrachten.

Tijd voor discipline
Als jezelf discipline betracht is het veel gemakkelijker er met mensen over in gesprek te gaan. Niet om mensen een discipline op te leggen. Maar om met mensen, met wie je werkt, die doelen te delen. Om met hen vast te stellen wat de stappen naar dat doel zijn. En tenslotte om daar met mensen afspraken over te maken. Discipline betekent afspraken met jezelf en de weg ontdekken om je daaraan te houden. Als je vervolgens ook met anderen afspraken maakt, zullen zij daarop hun eigen discipline mogen ontwikkelen. Voor discipline kies jezelf.
Franciscus van Assisi vond in zijn discipline veel steun aan een groep mensen om hem heen. Zij deelden met elkaar en bemoedigden elkaar. Misschien geen gebruikelijke woorden voor topmanagers, toch ben ik ervan overtuigd dat juist daardoor de kracht van een organisatie enorm versterkt kan worden.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063