Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Uitmuntende doeners

23 januari 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma

Druk, druk, druk. Een veel gehoorde verzuchting. Een verzuchting die nogal eens een gevoel van onmacht uitdrukt. Toch is er wat aan te doen.

Druk, druk, druk,
Waar moest hij de tijd vandaan halen? Ja natuurlijk, hij vond het vreselijk belangrijk en was er een groot voorstander van. Maar moest je eens kijken wat er allemaal al van hem gevraagd werd. De afdeling was nog niet op orde. Zijn medewerkers hadden nog moeite met de nieuwe manier van werken. De afstemming met ander afdelingen vroeg veel tijd en dan was thuis er ook nog. Ja, hij wilde wel maar hij had er echt geen tijd voor. Hij begon alle projecten en activiteiten op te noemen, die hem van de vroege morgen tot de late avond bezig hielden.
Er zijn veel leidinggevenden die zo tot over hun oren in het werk zitten. Hun agenda loopt zomaar vol en ze rukken zich met moeite los van achter hun bureau en hun computer.Om aan het eind van de dag, met een volle tas of een tablet vol wer,k naar huis te gaan. De volgende dag zetten ze zich weer vroeg achter hun bureau, met in hun hoofd alle zaken waar ze de avond tevoren niet meer aan toe kwamen.

Neus op de grond
Herminia Ibarra schrijft dat ze een “neus op de grond” instelling hebben. Een grond die vol is met de technische details van hun werk. Ibarra schrijft dat in een artikel in de Harvard Business Review van januari 2007. Ze schreef het artikel samen met Mark Lee Hunter, ook docent aan Insead.
Volgens Ibarra doen deze leidinggevenden zichzelf ernstig tekort door niet om zich heen te kijken. Ze missen de ontwikkelingen om zich heen en dreigen daardoor de boot te missen. Het is een probleem dat ontstaat op het moment dat mensen beginnen met leiding geven. Ze hebben tot dan een uitvoerende functie gehad en zijn opgevallen door hun kennis van zaken en hun inzet. En het zijn precies die twee zaken waarop ze zich bijna automatisch willen blijven onderscheiden.

Netwerken
Netwerken vinden ze zonde van de tijd. Ze hebben er zelfs moeite mee, het is zelfs iets negatiefs in hun ogen. Het refereert aan duistere praktijken, aan het in achterkamertjes iets regelen. Ze hebben het te druk, ze hebben er een negatief beeld bij en dus beginnen ze er niet aan. Toch is het erg belangrijk om je er wel mee bezig te houden.  Het is belangrijk om beter te worden in het operationele werk, om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken en om betrokken te zijn op en invloed te hebben op de lange termijn strategie van de onderneming of zelfs van de sector.

Coachend leidinggeven
Op een coachende manier leiding geven helpt je om niet langer met je neus op de grond aan het werk te zijn. We richten ons daarop in onze training Bekwaam leidinggeven. Het gaat om waar Liz Wiseman een artikel aan wijdt in de Fortune van 14 januari 2015: uitmuntende doeners zijn nog geen goede leiders. Ik schreef er recent een blog over.
Ibarra en Hunter leggen in hun artikel uit waar netwerken goed voor is. Op operationeel niveau helpt het je om dingen te zien, die je anders over het hoofd ziet. Het helpt om je bronnen goed te gebruiken. Op het persoonlijke niveau helpt het in je professionele ontwikkeling en levert het je interessante kennis bronnen op. En op strategisch niveau helpt het je in de toekomst kijken, je ontdekt welke kant het opgaat en je kunt de toekomstige richting ook beïnvloeden.
Adviezen
De verschillende niveaus van netwerken lopen in de praktijk door elkaar heen. Je komt van het één in het ander. Ibarra en Hunter geven de volgende adviezen:
• Doe het gewoon en zie het als werk. Netwerken is niet iets wat erbij komt, iets voor als je niets beters te doen hebt. Zie het als integraal onderdeel van je werk.
• Wees je bewust van je eigen “mind-set”. Kijk eens naar de mensen om je heen. Er is vast wel iemand, waarvoor je respect hebt, die wel netwerkt, gebruik die als voorbeeld.
• Werk van buiten naar binnen. Via bijvoorbeeld sport of culturele evenementen kun je heel goed mensen ontmoeten en met ze in gesprek raken. Ga samen naar een voetbal wedstrijd, naar het theater of ga samen op werkbezoek. Als het contact er eenmaal is kun je het gemakkelijk uitbouwen.
• Ga anders met je tijd om, als je er tijd aan gaat besteden wordt het steeds gemakkelijker, als je er geen tijd voor maakt, krijg je er nooit tijd voor.
• Vraag en je zult ontvangen. De beste netwerkers wachten niet af, ze bieden hun diensten aan en durven anderen ook om diensten te vragen.
• Houd vol, laat je niet uit het veld slaan als het een keer niet goed gaat maar blijf er tijd en energie in steken. Netwerken is geen talent, het is een vaardigheid en naarmate je het meer doet wordt je  er beter in. En zo wordt je van een uitmuntende doener een inspirerende leider.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063