09 juni 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma
Relaties
Gisteren, 7 juni hielden wij weer een bijeenkomst voor onze relaties.We bieden die bijeenkomst aan onze relaties aan. Er is gelegenheid om samen te lunchen, we pakken een thema bij de kop, behandelen dat samen en sluiten daarna af met een borrel. Onze relaties zijn klanten, leveranciers maar ook andere mensen die wel eens willen weten wie wij zijn en wat wij doen. Meestal is het een zeer divers gezelschap. Directeuren, mensen uit de politiek, uit de zorg, uit het onderwijs, mannen, vrouwen, jong en oud. Ook hun opleidingsniveau is heel gevarieerd. Maar elke keer en ook deze keer waren alle deelnemers unaniem positief over de bijeenkomst.
Spanning tussen denken en doen
Na thema’s als “het creëren van publieke meerwaarde”, “vertrouwen” en “leiding geven zonder macht” was het thema dit jaar “de spanning tussen denken en doen”.
Dit thema kwam niet uit de lucht vallen, het is al jaren actueel en ook nog eens op verschillende manieren. Denk maar aan de reorganisatie bij de politie. Op papier ziet het er veelbelovend uit maar de praktijk is een beetje anders. Of een probleem wat bijna iedereen kent: het schrijven van een werkstuk of een scriptie. Er spookt van alles door je hoofd maar hoe krijg je het in de praktijk nu toch voor elkaar. En voor de voetballiefhebbers zijn alle perikelen bij Ajax en de plannen van Johan Cruijff een mooi voorbeeld. De cabaretier Pieter Derks maakte er recent ook een leuk filmpje over. Miljoenen communicatiewetenschappers, maar niemand die een kraan kan repareren. Iets bedenken is één maar hoe krijg je het voor elkaar. We kennen allemaal het spreekwoord dat de weg naar de hel met goede voornemens is geplaveid.
Introductie
Collega Alwin Nieuwenstein had een mooie introductie op het thema. Hij deed dat aan de hand van waar hij zich bewust van werd toen hij jaren gelrden studeerde aan de universiteit van Florence in Italië. Elke dag fietste hij langs die indrukwekkende Dom in het hartje van de stad als hij van zijn kamer naar de universiteit ging en als bouwkunde student had die Dom meer dan zijn gewone interesse. Bij zijn introductie vertelde hij hoe de goudsmid Fillipo Brunelleschi een prijsvraag won met een ontwerp voor deze Dom. Een Dom met een koepel, die op basis van de toen bekende inzichten en technieken niet gebouwd kon worden. Alwin liet zien hoe Brunelleschi die problemen werkende weg oploste en zo een uniek bouwwerk vorm gaf en passant ook nog eens verschillende nieuwe bouw en constructietechnieken uitvond. Zo zorgde Brunelleschi ervoor dat van 1419 tot 1450 iets werd neergezet waar ook vandaag nog mensen uit de hele wereld naar komen kijken. Brunelleschi liet hiermee zien dat denken en doen juist heel goed samen kunnen gaan.
Doen
Alwin vertelde ook nog iets over het boek van Herminia Ibarra; “Act like a leader, think like a leader”. In dat boek legt Ibarra uit dat ons denken over leiderschap ervoor zorgt dat we niet veranderen en ontwikkelen. Juist door te doen leer je, schrijft zij en ontwikkelt je denken zich, ontstaan er nieuwe concepten en ideeën. Alwin verwees ook naar het boek van Willem Verhoeven, “De herwaardering van het doen”. Verhoeven doet in dat boek de oproep om het primaire proces weer centraal te stellen en om mensen weer eigenaar te maken van die processen.
Groepen
Na de inleiding van Alwin gingen we in groepen uit elkaar om ons in die groepen te buigen over de vragen:
-Waar zit bij jou de spanning tussen denken en doen?
-Hoe verbind jij je denken en je doen?
-Hoe kan je meer jou wensen en voornemens realiseren?
Op elkaar betrokken
In de discussies werd duidelijk dat voor de meeste aanwezigen het denken en doen meer op elkaar betrokken zou moeten zijn. Het betekent dat leidinggevenden en beleidsmakers de praktijk moeten kennen. Je moet het zelf doorleven, stelde één van de deelnemende managers, niet alles aan anderen overlaten. Een deelnemende politicus uitte zijn zorg over het feit dat in de uitvoering het denken vaak wordt ontmoedigd. Je moet durven experimenteren, Niet experimenteren om het experimenteren, maar om de gewenste resultaten te kunnen bereiken. Proberen en kijken wat werkt, zoals Brunnelleschi dat ook deed.
De context
De context speelt daar een belangrijke rol bij. Met wie heb je te maken? Wie zijn je stakeholders? Het is goed om die in een vroeg stadium te betrekken. Niet eerst alles zelf bedenken en dan anderen ermee confronteren maar samenwerken met de mensen die het aangaat. In dit verband kwam ook het model van U labs, ontwikkeld door Otto Scharmer van MIT aan de orde. Samen waarnemen, samen reflecteren en conclusies trekken en samen een nieuwe aanpak ontwikkelen. Betrek anderen in een zo vroeg mogelijk stadium als je iets voor elkaar wilt krijgen. Als je iets lang bij je houdt wordt het steeds ingewikkelder om in een later stadium anderen er warm voor te maken.
TROA
Er werd ook gediscussieerd over de vermeende tegenstelling tussen TROA en de opvatting van Ibarra, die zegt dat je moet doen en dat je daarmee je denken ontwikkelt. TROA gaat niet over doen of denken maar over waardoor je handelen bepaald wordt door wat je wilt bereiken of door een analyse van de problemen, die je nu tegenkomt. TROA kan ook heel goed centraal staan in je handelen.
Er kwam nog veel meer aan de orde deze middag en alle deelnemers zullen in hun hoofd hun eigen verslag mee naar huis genomen hebben.
Evaluatie
In de korte evaluatie spraken alle aanwezigen over een mooie middag, waarin het als bijzonder werd ervaren dat je zo snel en zo open met mensen, die je niet kent over wezenlijke zaken in gesprek kunt gaan. Dat dit een oase van rust en bezinning was in ons zo jachtige leven. Een cadeau om eens de hele middag bij zo’n thema stil te kunnen staan. Wij kijken met dankbaarheid op deze middag terug, het was heel fijn om zoveel betrokkenheid van alle aanwezigen te ervaren en mooi om er samen over in gesprek te zijn.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063