Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Moed

26 juni 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Behalve kennis en inzicht heb je moed nodig om succesvol te zijn als leidinggevende.

Blij
Laatst liep ik met een manager naar de uitgang van het kantoor. We hadden een goed gesprek gehad over de bijdrage die ik moest leveren in het trainen van de managers, die aan deze manager rapporteerden. “Ja, dat moest ik maar doen” zei de manager, terwijl ik een hand kreeg. “Ik heb per slot rekening de verantwoordelijkheid gekregen van de Raad van Bestuur, dus nu doe ik het ook”. De manager was duidelijk blij met de beslissing, die was genomen en met de afspraken, die waren gemaakt. Die werden ook nog even opgehaald, toen we elkaar een hand gaven.
In de auto heb ik er nog lang over nagedacht. Wat betekent deze uitspraak. Deze manager was blij met de moed, die hij nu voelde om een stap te zetten. Een stap, die misschien al eerder gezet had moeten worden maar nog nooit gezet was.
De manager waar ik het over heb, beschikt over goede papieren. Er is heel wat tijd gaan zitten in het volgen van managent opleidingen. De moderne theorie over management en leiderschap is goed bestudeerd. Het is ook makkelijk om eraan te refereren in een gesprek. Maar kennelijk was die laatste stap nog niet gezet.

Beren
Je geeft pas goed leiding als je doet, weten is niet genoeg en voor doen is behalve kennis en inzicht, moed nodig. Deze manager had die moed gekregen omdat we samen wat “beren op de weg”, opgeruimd hadden. Beren die de namen hadden van”prijs”, “tijd”, “zie ik het wel goed”en “wat zullen ze ervan zeggen” en ook nog andere beren. Deze beren waren al een tijd de reden geweest, om niet die weg op te gaan ook al was de verantwoordelijkheid ervoor duidelijk bij deze manager belegd.
Ik bedacht dat ik hier regelmatig met leidinggevenden over in gesprek raak. Ze hebben formeel de verantwoordelijkheid  maar er zijn veel redenen om er niets mee te doen. In veel coach gesprekken komt die kwestie aan de orde. Ook dan gaat het niet om kennis maar om het vinden van voldoende moed om een stap te zetten, waarvan je allang wist dat die gezet moest worden.

Bavianen
Om leiding te geven heb je moed nodig. Die moed mag overigens niet verward worden met spierballentaal of het bezigen van grote woorden. Die manager ken ik ook, die regelmatig met minachting praat over die medewerkers, waar hij niets mee kan. Die manager heeft daar, bij nader inzien, nooit gewoon mee gepraat. Hij heeft  zich er alleen schofferend, naar anderen toe, over uitgelaten. Dat is geen moed maar wat, in de volksmond, “bavianengedrag” wordt genoemd. Het gaat dan om dominantie en het verdedigen van een positie. Dat mag niet verward worden met de moed, die de manager uit het begin van dit verhaaltje bij zichzelf gevoeld had. Als je, je nek uitsteekt, toon je moed. Als je keuzes maakt en ervoor durft te staan toon je moed. Als je verantwoordelijkheid neemt toon je moed. Aardige bijkomstigheden van het tonen van moed zijn trouwens dat het je gezag oplevert en dat mensen je gaan vertrouwen. Je wordt transparant voor anderen. Met bavianengedrag gebeurt precies het omgekeerde, daar ontstaat geen gezag maar angst en wantrouwen.

Waar kies jij voor?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063