Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Meer dan bezuinigen

19 september 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma

Met bezuinigen alleen ben je er niet, je moet het beter doen

Bezuinigen
Gisteren was het Prinsjesdag. Er moet weer stevig bezuinigd worden. We geven meer geld uit dan we binnen krijgen en dan blijven er grofweg twee mogelijkheden over of de tering naar de nering of op hoop van zegen meer uit blijven geven dan er binnenkomt. Dat hoop van zegen slaat dan meestal op groei  die in ons in de toekomst weer uit het dal zal trekken.  Deze twee mogelijkheden komen je waarschijnlijk bekend voor . Ze worden ook vaak genoemd. Maar er is ook nog een derde mogelijkheid. Dat is een mogelijkheid die ook wel eens genoemd wordt dat is de mogelijkheid waarin “dingen beter doen” het sleutelwoord is. Dingen beter doen, dingen anders doen, dingen sneller doen. Het zijn allemaal manieren om met minder inspanning hetzelfde resultaat te behalen.

Beter doen
Nou is dat dingen anders doen makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als de tering naar de nering wordt gezet of als we gaan wachten op betere tijden. Je komt dan in de verkeerde modus terecht. Bij de tering naar de nering zetten kijken we alleen nog maar of op de winst en verliesrekening de post kosten wel kleiner wordt. We dreigen tevreden te zijn als dat lukt en vergeten ongemerkt dat onze bedrijfsprocessen daardoor niet automatisch sneller, beter en slimmer worden. Je komt daarmee makkelijk terecht op de Sara Lee oplossing 20% minder koffie in een Senseopad, dat leidt tot lagere kosten maar de vraag is of je er meer door gaat omzetten.
Als je gaat wachten tot de omstandigheden verbeteren dan ga je in een soort winterslaap, je kosten gaan weliswaar op een lager niveau door maar je verliest ook je scherpte en je alertheid. De grote uitdaging voor leidinggevenden is om in een tijd waarin bezuinigd moet worden toch het vizier te houden op een betere toekomst.

Scherp houden
Dat scherp houden is een hele klus voor leidinggevenden. Daar is veel energie en discipline en consistentie voor nodig. Dat komt omdat het daarbij niet alleen om bewustzijn maar vooral ook om gedrag gaat.  Ik denk aan het voorbeeld van mijn dochter. Die weet wel dat ze op moet ruimen. Ik hoef haar dat niet uit te leggen. Tussen de oren zit het wel goed. Maar er zijn zoveel andere leuke dingen en dus denk je niet aan opruimen. Je ligt in je bed en de kamer ligt nog vol rotzooi. Wat doe je dan als vader. Ga je op je knieën en doe je het zelf maar even?  Komt de preek de volgende morgen? Die verleiding is heel groot maar niet verstandig want er komen nog veel dagen waarop je dat mag doen.  De preek wordt uiteindelijk een uitbarsting. Als je wilt dat het verandert, dan laat je je dochter haar bed weer uitkomen om zelf nog even op te ruimen. Dat gaat gepaard met zuchten en steunen maar je hoeft het maar een paar keer te doen en het gaat weer een hele tijd goed.

Passiviteit
Dat is in de showroom van jouw zaak precies hetzelfde. Waar zijn de verkopers als er een klant binnenkomt, drinken ze achter in een hoek van de zaak nog even hun kopje koffie op? Staan ze de klant daarna te woord of laten ze hun koffie staan en gaan ze direct helpen. Het gekke is dat dat koffiedrinken en onverschilligheid  toennemen als er minder klanten komen. Toen het druk was waren ze allemaal alert. En nu, nu het echt nodig is laten ze het afweten. En als er helemaal geen klanten meer in de zaak komen. Wat doen ze dan? Zitten ze te wachten op betere tijden of heb je afspraken met ze gemaakt over de voorstellen die ze doen om de klanten weer over de vloer te krijgen. Zijn ze privé aan het netwerken om te zorgen dat je zaak weer vol komt of vertellen ze op een verjaardag dat het toch allemaal maar een slap zooitje is en dat de baas er ook maar weinig aan doet.

Coachend  leidinggeven
Voor veel leidinggevenden ligt hier nog een wereld open. Stem af op visie en vraag je medewerkers hoe zij hun verantwoordelijkheid  daarin nemen en stuur daarop. Dat hoeft niet door voortdurend controleren maar het kan ook door te vragen wat er aan gedaan is. Neem dan geen genoegen met vage verhalen maar laat het concreet maken. Dat leidt tot bewustzijn  en het nemen van verantwoordelijkheid. Ga gewoon coachend leidinggeven.

 

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063