30 mei 2011, gepubliceerd door Dirk Boersma
Leiding geven heeft ambachtelijke kanten. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Het gaat ook wel om andere ambachtelijke kanten dan die wij gewend zijn maar zolang je je er niet bewust van bent als leiding gevende ben je waarschijnlijk ook niet zo effectief in je leiding geven. Bij wikipedia lees je dat ambachtelijk betekent dat iets met liefde en zweet tot stand gekomen is.
Oefenen en nog een oefenen
Van mijn buurjongen, die op de ambachtschool zat, zo heette dat in die tijd, hoorde ik over centimeters vijlen en dan een resultaat bereiken dat tot op de honderdste millimeter nauwkeurig is.
Een mens is geen stuk ijzer en houding en gedrag van een mens zijn een stuk complexer dan de materialen, die nodig zijn om een mooi plafond te stucen maar voor het vijlen van een stuk ijzer of het stucen van een plafond oefen je toch langer dan voor het leiding geven aan mensen.
Druk met de context
Dat wil overigens niet zeggen dat mensen, die leiding geven, niet hard werken. Vaak zijn ze heel erg druk. Ze lezen rapporten, ze vergaderen, ze bestuderen spreadsheets en ze mopperen tegen andere leidinggevenden over al die medewerkers, die niet deugen.
Ze praten ook graag in bilateraaltjes met de mensen, die ze talentvol vinden. Soms omdat die zo goed meepraten, soms omdat ze scherp en kritisch zijn en de leidinggevende behoeden voor een misstap.
Echt leidinggeven
Maar echt leiding geven. Een visie ontwikkelen, over die visie communiceren, die visie koppelen aan de visie van de mensen in de organisatie. Afspraken maken (niet opdrachten geven). Luisteren naar medewerkers, vragen stellen aan medewerkers, medewerkers aanspreken, feed back geven en dat dan op een manier die zoden aan de dijk zet. Dat zie je vaak niet. In die vaardigheden wordt ook niet zoveel geoefend en het gevolg is dat je een resultaat krijgt dat lijkt op stukadoren met een schep of een theelepeltje, of op vijlen met een tandenborstel.
Je kunt het die leidinggevenden niet eens kwalijk nemen want op de één of andere manier schijnen wij te vinden dat al die ambachtelijke kanten van het leiding geven gewoon aangeboren zijn. Zelfs in een MBA worden vooral inzichten gedoceerd. Er wordt maar beperkt geoefend in de houding en de vaardigheden, die je nodig hebt om mensen echt in beweging te krijgen.
De beste
De beste leidinggevenden, die ik tegenkom zijn daar nu juist wel goed in. Die zijn in gesprek over hun visie. Die hebben de moed om iemand aan te spreken en willen leren hoe je dat het beste doet. Die hebben het geduld om te luisteren en oefenen zich in het verbeteren van die vaardigheid. Die doen niet of ze alles weten maar stellen open vragen. Daarmee houden ze zelf vinger aan de pols maar prikkelen ze hun medewerkers tot scherper bewustzijn en het nemen van verantwoordelijkheid.
Als je ook zo goed wilt worden kijk dan hoe jij je houding en je vaardigheden kunt versterken.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063