22 april 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma
Richt je aandacht niet alleen op individuele spelers maar richt je aandacht op het verbeteren van de relatie tussen de spelers
Teamontwikkeling
Het voetbalteam van mijn dochter speelde afgelopen zaterdag een mooie wedstrijd. Ze verloren, dat wel maar ze hadden nog nooit zo goed gespeeld. De coach schreef er enthousiast over in haar nieuwsbrief. De meisjes in het team van mijn dochter zijn tussen de 10 en de 12 jaar. De meisjes voetballen nu zo’n drie jaar met elkaar en je ziet het spel beter worden. Het bijzondere is dat het groei en ontwikkelproces met horten en stoten gaat en zaterdag bleek dat ze weer een grote stap gemaakt hadden.
Afstemming
In organisaties is het niet anders. De meeste diensten en producten, die wij als organisatie leveren zijn het resultaat van teamwerk. Het is maar zelden zo dat een product of dienst in volledige isolatie tot stand komt. Altijd komen het hersenwerk, het handenwerk en het voetenwerk van meer mensen eraan te pas. Hoe beter de bijdragen van al die mensen bij elkaar passen en op elkaar zijn afgestemd, hoe beter het resultaat van de samenwerking. Hoe beter het product of de dienst, die uiteindelijk geleverd wordt.
In het leiding geven aan organisaties richten we ons vaak vooral op de individuele spelers op de personen, die samen de organisatie vormen. De leidinggevende maakt zich druk over het behalen van de resultaten, vind het gewoon als die gehaald worden en gaat zich zorgen maken als ze regelmatig niet gehaald worden. Een veel voorkomende interventie is vervolgens uitzoeken in welke schakel het fout gaat. Dat betekent dat we kijken welke persoon een slechte of zwakke prestatie levert. Daar sleutelen we wat aan, we geven de persoon een coach, sturen de persoon naar een training of geven de persoon op z’n kop en dreigen met afscheid als de resultaten niet beter worden.
Spelers vervangen
Als je naar het voetbalteam van mijn dochter kijkt zie je dat het steeds om dezelfde meisjes gaat. Het team gaat niet beter spelen door meisjes te vervangen door meisjes die beter kunnen voetballen. Het team gaat beter spelen doordat de meisjes steeds beter met elkaar spelen. Ze letten veel meer op elkaar. Ze zijn niet alleen met zichzelf bezig, ze kijken naar elkaar. Ze zijn betrokken op elkaar. Ook de keeper, die soms niet te doen heeft, doet steeds mee. Ze kijkt, ze volgt en ze roept om e waarschuwen of om een compliment te geven. De meisjes voelen zich allemaal gehoord en gezien. Niet alleen door de coach maar ook door elkaar en dat zorgt ervoor dat ze allemaal het beste uit zichzelf halen.
Samenwerking
Organisaties zijn er enorm bij gebaat, de samenwerking op die manier te laten groeien. Dat kun je doen door alles wat de spelers moeten doen vast te leggen in functieomschrijvingen of heldere taken maar daarmee mis je voortdurend de nauwkeurige aansluiting op datgene wat nodig is in een situatie. Een functiebeschrijving maakt je lui in het aandacht hebben voor je rol in relatie tot de rol die de ander speelt. Het leidt gemakkelijk tot beperking van de aandacht tot grensoverschrijdingen in plaats van het dichtlopen van gaten.
Interventies
Hier zijn een aantal interventies, die helpen om zo’n team tot stand te brengen
Als je meer wilt weten over het ontwikkelen van krachtige, productieve teams kun je het boekje Coachen en teamontwikkeling van Willem Verhoeven lezen. Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor de training Leidinggeven aan teamontwikkeling.
Om teams beter te laten presteren zal je ook jezelf moeten ontwikkelen als leider. Lees nu hoe je hiermee begint in het artikel ‘Organisatieontwikkeling door leiderschapsontwikkeling’.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063