14 februari 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma
Hoeveel beter zou het gaan als leidinggevenden hun softskills ook ontwikkeld hadden?
Briljant
Ik ken een financiële directeur, hij is briljant. Rekent snel en doorziet ingewikkelde financiële constructies. Ontwikkelingen van de beurskoers stellen hem niet voor verrassingen. Hij studeerde aan een bekende universiteit, een universiteit die een naam heeft als het om het opleiden voor businesspraktijk. Met zijn inzicht en kennis werd hij natuurlijk snel gevonden door de recruiters van grote bedrijven en zo werd hij op vrij jonge leeftijd al financieel directeur bij een internationaal opererende organisatie. Omgaan met mensen ging hem niet altijd even gemakkelijk af. Hij had soms moeite met mensen nog hoger in de organisatie, zeker als die in zijn ogen met domme ideeën of commentaren kwamen. Hij reageerde dan met sarcasme en liet zonder het expliciet te benoemen de ander goed voelen dat hij weinig respect kon opbrengen voor diens bijdrage. Het kwam hem op strijd te staan in de organisatie waar hij werkte. Op het hoofdkantoor ging men op zoek naar fouten in zijn werk. Een te laat verzonden rapportage. Een niet bijgewoonde vergadering. Een niet gerapporteerde beweging in de financiële markten van de landen waarvoor hij werkte of het niet onmiddellijk reageren op een telefonisch informatieverzoek van een administratieve assistent van het hoofdkantoor. Hij voerde een verbeten maar bij voorbaat verloren strijd. Ook zijn directe baas, de divisiedirecteur waarvoor hij werkte en die zijn adviezen en inzichten zeer op prijs stelde, kon hem niet meer redden. Hem werd dringend verzocht zijn positie te verlaten en hij had geen keuze. Een grote zakenbank heeft zijn kennis daarna te gelde gemaakt. Het bedrijf waar hij kon vertrekken heeft daarna nog wel eens een financieel verkeerde beslissing genomen, die naar men zei, het gevolg was van niet voorziene bewegingen in de markt.
Hoe het hoort?
Ik ken een financiële directeur, die het geschopt heeft tot chief executive officer van een groot bedrijf. Hij heeft zich pas in een latere fase van zijn loopbaan in het financiële vak verdiept en hij weet zeker hoe je een balans en een winst en verliesrekening moet lezen. Hij weet echter vooral hoe het hoort. Hij beweegt zich uitstekend op recepties. Is op tijd op de juiste plaats. Geeft het commentaar dat verslaggevers graag horen. Hij gaat de strijd pas aan als er gewonnen kan worden. Als die winst niet in het verschiet ligt kijkt hij rustig toe en legt uit waarom het beter is om nu niet te handelen en even af te wachten. En hij beheerst heel slim als geen ander de vaardigheid van het praten over de mensen die er niet bij zijn. Toen ik mij ooit ergens druk over maakte tegenover hem zei hij: het zijn toch jouw centen niet.
Wat als?
Hoe zou het geweest zijn als de eerste directeur geleerd had hoe je effectief met mensen communiceert. Hoe je omgaat met de mensen boven je, naast je en onder je in de organisatie. Als hij had leren begrijpen, als hij had leren vragen en doorvragen. Als hij de vaardigheid van het feedback geven en aanspreken onder de knie had gehad. Hoe had hij dan zijn financiële kennis kunnen inzetten en hoe zou de organisatie er dan van geprofiteerd hebben. Wat als hij de vaardigheid gehad had om zich met anderen te verbinden. Als hij geleerd had zijn visie te delen met anderen. Ja, wat als..?
En wat als die andere directeur moediger was geweest, als hij gehandeld had of het geld van hem was. Als hij de barricaden beklommen had om een zaak te realiseren en niet om een ongewenste carrière-concurrent ten val te brengen. Wat als die onderwerpen aan de orde waren geweest in de gesprekscyclus in de tijd dat hij net aan zijn loopbaan begon of als hij zich getraind had in het afspreken en aanspreken. Ja, wat als…?
Een oud collega zei weleens: “als mijn grootmoeder wieltjes gehad had was ze tram geworden”. Zover wil ik in deze gevallen niet gaan, maar aan deze voorbeelden wordt zo zichtbaar dat het ontbreken van wat we softskills noemen heel vaak ten koste gaat van de prestaties van een organisatie.
Overigens is dat geen noodlot. Je kunt er ook gewoon wat aan doen. Er zijn coaches en trainers die je willen en kunnen helpen daar verbetering in aan te brengen. Je hoeft er alleen maar de werkelijkheid voor onder ogen te zien en te handelen.
Ja, wat als….?
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063