19 juli 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma
In mijn blog van gisteren schreef ik hoe benoemen,leidt tot het ontstaan van onoplosbare problemen in relaties. Wat kan je doen om relaties te herstellen en goed te houden.
Wat kun jij doen?
In mijn blog van gisteren schreef ik over het benoemen van de ander als het probleem en de risico’s van zo’n benadering. Er wordt niets opgelost en er is een groot risico op het ontstaan van verbaal geweld met alle gevolgen daar weer van. Maar welke andere mogelijkheden heb je als polarisatie dreigt. Hoe kun je polarisatie actief voorkomen. Wat kun je zelf doen om de situatie te veranderen. De nadruk ligt hier op wat jij kunt doen en niet op wat de ander moet doen. Het is een inzicht wat je ook tegen komt bij de populaire Steven Covey als hij stelt dat je als je begrepen wilt worden moet beginnen met het begrijpen van de ander. En ook coachend leiderschap begint met het begrijpen van de ander. Niet met het de ander overtuigen van jouw gelijk. Overtuigen draagt een kiem van polarisatie in zich. Amy Gallo, die de “HBR guide to managing conflict at work” schreef, heeft een aantal aanbevelingen. Aanbevelingen om een relatie te herstellen. Zo’n herstelde relatie wordt vaak een mooie rijke relatie. Maar dat gaat niet vanzelf, je moet er hard voor werken.
Goed waarnemen
Om te beginnen moet je onderkennen wat er speelt. Een relatie die moeilijk is kan allerlei vormen aannemen. Het kan zijn dat er alleen sprake is van oppervlakkige beleefdheden, waarbij alles wat ertoe doet onzichtbaar blijft. Het kan zijn dat je de hele dag op eieren loopt, bang voor korte lontjes. Het kan zijn dat partijen er een derde partij bijgehaald hebben om het eigen gelijk bevestigd te krijgen. Kortom er zijn zeer veel verschijningsvormen en het is van essentieel belang te zien wat er gebeurt.
Stoppen
Een volgende belangrijke stap is stoppen met bezig zijn met wie er gelijk heeft. Dat valt niet mee maar het is essentieel voor het veranderen van een relatie, kom uit de valkuil van je bezig houden met die vraag.
Kijk vooruit
Het is vervolgens ook noodzakelijk om vooruit te kijken in plaats van achteruit. Dat is het principe van TROA, beginnen met het toekomstbeeld en stoppen met zaken uit het verleden aanhalen, die vrijwel altijd de bedoeling hebben om jouw gelijk aan te tonen. Het kan daarbij wel helpen je af te vragen wat er goed ging in het verleden, wat bijdroeg aan de positieve momenten in de relatie. Zoek de bright spots en vraag je af wat er toen gebeurde, wat jij en de ander deden zodat die positieve ervaring ontstond. Vraag je af hoe je dat gedrag opnieuw kunt inzetten.
Het andere perspectief
Heb oog voor het perspectief van de ander. Empathie is hier een belangrijke competentie. En het komt niet aan op zo goed mogelijk raden. Het gaat ook om controleren of je veronderstelling klopt. Vraag er dus naar, en luister dan goed naar de ander.
Neutrale grond
Als het nodig is zorg dan voor een neutrale plaats om met elkaar in gesprek te gaan. Het gaat dan niet alleen om een fysieke ruimte waarin beiden zich op hun gemak voelen. Maar ook om een neutraal onderwerp, bijvoorbeeld een gesprek beginnen over hoe de ideale situatie eruit zou zien. Of hoe de situatie eruit zou zien en zou voelen als de problemen uit de wereld waren. Dat helpt om een gevoel van eenheid te ontwikkelen. Overigens waarschuwt Gallo hier voor te hoge verwachtingen van een gesprek, daarin vinden meestal niet de grote veranderingen plaats, die verandering gebeurt in de dagelijkse omgang met elkaar. Het is belangrijk om daarbij op zoek te gaan naar een andere ‘toon of voice”.
Vertrouwen en wederkerigheid
Werk aan het herstel van vertrouwen en wederkerigheid. Dat doe je ook niet door erover te praten. Mensen vertellen dat je te vertrouwen bent helpt niet, integendeel dat roept argwaan op. Mensen moeten merken dat je te vertrouwen bent. Dus houdt je aan je afspraken. Of doe iets zonder er een tegenprestatie voor te verlangen. Zo herstel je vertrouwen en ontwikkel je wederkerigheid in de relatie.
Betrek derden
En tenslotte, vaak zijn er inmiddels derden betrokken bij de problemen in de relatie. Zorg ervoor dat die derden ook betrokken worden bij de inspanningen de relatie te herstellen. Leg
Hard werken
Het zal duidelijk zijn dat dit wat anders is dan benoemen. Het gaat hier niet om iemand in een positie te fixeren. Het gaat om zoeken naar wat je aan de ander bindt en hoe je met elkaar aan mooie en goede zaken kunt werken. De hiervoor genoemde punten laten zien dat dat niet vanzelf gaat. Je moet er hard aan werken en je er echt voor inspannen. En, als je dat doet zul je zien dat het je ook wat oplevert. Ik heb er verrassende ervaringen mee. Wil je hierover of over iets anders doorpraten, bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063