Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Hoe bereik je effect?

23 juli 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Om effect te bereiken zijn kwaliteit en acceptatie van je boodschap belangrijk. Waar steek jij je energie in?

E=KxA
Effect is het resultaat van kwaliteit vermenigvuldigd met acceptatie. Het was één van de eerste wetten op het gebied van de communicatie tussen mensen die ik leerde. Voor zover ik weet is de wet voor het eerst opgeschreven door Norman R.F. Maier, een experimentele psycholoog uit de 20e eeuw. Hij doceerde aan de universiteit van Michigan. E=KxA, zo leerde ik de wet. Effect is kwaliteit maal acceptatie. Het is nog steeds een actuele wet. Het merkwaardige is echter dat er zo weinig rekening mee wordt gehouden. De strekking van de wet is dat het effect van communicatie gebaseerd is op twee zaken. Dat zijn de kwaliteit van de boodschap en de acceptatie van de boodschap door de ontvanger. Een mooie krachtige boodschap die niet wordt geaccepteerd heeft geen effect. Die leidt niet tot gedragsverandering. Daar praten we over als het om leiderschap gaat. Hoe komen we tot ontwikkeling, hoe komen we tot verandering. Als je leiding geeft dan wil je dat je communicatie effect heeft, in de zin van dat de mensen met wie je werkt de goede dingen doen. Je wilt graag dat je communicatie effect heeft.

Kwaliteit en acceptatie
Deze wet zegt dat je daarvoor op twee zaken moet letten de kwaliteit van je boodschap en de acceptatie van de boodschap door de ontvanger.
Als één van deze twee 0 is dan is er geen effect. 0 x iets is nog steeds 0.
Het is belangrijk om je te realiseren hoe verschillend de factoren K en A zijn.

K heb je in de hand
K heb je zelf in de hand als leidinggevende. Je kunt je boodschap zo goed mogelijk formuleren. Je kunt je er goed op voorbereiden. Je kunt deskundigen inhuren om de kwaliteit zo hoog mogelijk te laten zijn. Als ik een blog schrijf, dan probeer ik goed te schrijven. Ik denk na over de woorden die ik kies, over de lengte van de zinnen, over de helderheid en het sprekend zijn van voorbeelden. Ik kan er veel energie in steken om die K zo hoog mogelijk te krijgen. Ik kan erover nadenken als ik in bed lig, ik kan ’s avonds voor het naar bed gaan nog iets opschrijven en een blocnootje met een pen bij mijn bed leggen om ideeën vast te leggen als die me ’s nachts te binnen schieten. Zo kan ik van alles doen om die K zo goed mogelijk te krijgen.

A zit bij anderen
Maar hoe zit het met de A, hoe krijg ik die omhoog. Wanneer is acceptatie hoog. De acceptatie heeft maar zelden iets met de kwaliteit van de boodschap te maken. Ik accepteer meer van iemand, die ik aardig vind dan van iemand waar ik antipathie tegen koester. Ik accepteer veel makkelijker als ik me begrepen voel. Ik accepteer als ik denk dat iemand het goed met me voor heeft. Ik accepteer als ik me realiseer dat de ander en ik voor hetzelfde doel gaan. Ik accepteer van iemand die ik betrouwbaar vind.

Energie naar K
Als je kijkt naar de hoogte van de communicatiebudgetten in organisaties, dan wordt daarmee heel duidelijk hoeveel tijd, geld en energie er gestoken wordt in de K. De energie die in de K gestoken wordt leidt echter slechts tot resultaten, die we teleurstellend vinden. De ontvangers van de boodschap moeten dit bekopen met etiketten als verandermoe, taakonvolwassen, op zichzelf gericht, of altijd in de weerstand. Er wordt echter vergeten dat we maar nauwelijks aan de A gewerkt hebben. Het tegendeel is waar, doordat  er zo lang aan de K gewerkt wordt en de toekomstige ontvangers van de boodschap al snel het idee krijgen dat er iets aan de hand is. Doordat ze intussen niets horen en in onzekerheid blijven ontstaat er vanzelf wantrouwen. De A daalt naar 0 of zelfs onder het nulpunt.

Wat werkt beter?
Het is leuk om er eens een rekensommetje van te maken om te kijken wat er gebeurt met de vermenigvuldiging
K x A = E        K x A= E
7 x 3 = 21        7 x 3 = 21
8 x 4 = 24        7 x 4 = 28
9 x 3 = 27        7 x 5 = 35
10 x 3 = 30      7 x 6 = 42

Werk aan acceptatie
Het is duidelijk dat je in dit geval het beste aan de acceptatie kunt werken. Steek daar je tijd, je geld en je energie in. Dat doe je door in gesprek te zijn met mensen. Voeg de regel van Covey er eens aan toe. De regel dat begrijpen voor begrepen worden komt, dan is duidelijk waarop je je energie moet richten. Coachend leidinggeven biedt hier de passende aanpak. In de gesprekken die je vanuit de visie met mensen hebt, nemen mensen zelf het stuur in handen en als je echte afspraken maakt is het met de acceptatie dik in orde. Het klinkt makkelijk, maar het is nog een hele toer om het echt te doen.
Wat let je om er nu mee te beginnen?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063