24 juni 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma
Effectieve stuurmaatregelen beginnen bij je eigen gedrag, wat kun je doen om betere resultaten te behalen?
Voorwaarden.
Al eens eerder heb ik in een blog geschreven over het praktische model met de voorwaarden voor effectieve besturing van prof.A.C.J de Leeuw. Om effectief te kunnen sturen heb je het volgende nodig:
1.Doelstelling
2.Model van het bestuurde systeem
3.Informatie omtrent omgeving en toestand van het systeem
4.Voldoende stuurmaatregelen
5.Capaciteit van informatieverwerking
Als je deze vijf voorwaarden vervuld hebt is het mogelijk om doeltreffend te sturen. In deze blog wil ik nog wat dieper ingaan op de stuurmaatregelen. Bij stuurmaatregelen gaat het om al die dingen die je als leidinggevende moet doen om de mensen aan wie je leiding geeft te beïnvloeden. Wat zijn nu effectieve stuurmaatregelen?
De ander begrijpen
Een belangrijke stuurmaatregel is begrijpen en dan gaat het om het begrijpen van jezelf en het begrijpen van de mensen aan wie je sturing geeft. Het is belangrijk te begrijpen hoe die mensen erbij zitten, waar die mensen naar op zoek zijn, waar die mensen behoefte aan hebben, waar die mensen naar toe willen. Als je dat weet en begrijpt is het gemakkelijker om je eigen acties en interventies goed te richten. Begrijpen helpt je om niet over de hoofden van mensen heen te praten. Het helpt je om bij mensen aan te sluiten.
Luisteren
Om te kunnen begrijpen is het nodig dat je goed kunt luisteren, dat je kunt horen wat mensen echt bedoelen en welke boodschap ze aan je over willen brengen. Dat betekent trouwens ook dat je tussen de regels door moet kunnen lezen en dat je nonverbale signalen ook waarneemt.
Vragen
De kunst van het vragen stellen is ook van groot belang, die helpt om ook de diepere lagen in een boodschap te ontdekken. Een aardige bijkomstigheid is dat door luisteren en vragen stellen ook bij degene die wordt uitgedaagd om zijn of haar verhaal te doen meer bewustzijn ontstaat. Je stuurt dan via de vraag in plaats van via een opdracht. Mensen begrijpen door jouw vragen dan ineens wat de bedoeling is.
Jezelf begrijpen
Het is ook belangrijk om jezelf te begrijpen. Hoe beter je jezelf kent en hoe meer zicht je hebt op de dingen die je doet, hoe gerichter je ermee om kunt gaan. Als je dat graag wilt leren, zorg dan dat er ook veel vragen aan jou gesteld worden, vragen die dwingen om dieper na te denken, zodat je je bewust wordt van wat je doet en wat daar de gevolgen van zijn. Om jezelf beter te begrijpen is het belangrijk om open te staan voor feedback, om daar ook actief naar op zoek te gaan.
Doel delen
Begrijpen heeft al een sturende werking, maar als je begrijpt kun je gericht je interventies plegen. Je kunt helder maken wat het doel is, wat er bereikt moet worden. Omdat je begrijpt kun je daarmee goed aansluiten op wat belangrijk is voor je gesprekspartner, die zo makkelijker kan koppelen wat hem of haar te doen staat.
Afspreken
Afspraken maken is een bijzonder effectief stuurmiddel. We praten dan over echte afspraken, niet over opdrachten die het predikaat afspraak opgeplakt krijgen. Bij een echte afspraak bereiken partijen echt overeenstemming en is het voor beide partijen helder en bepaalbaar welke prestatie er geleverd moet worden.
Aanspreken
Aanspreken is vervolgens een krachtige stuurmaatregel. Laat weten dat je ziet dat een afspraak wordt nagekomen, maar ook wanneer die niet wordt nagekomen. Laat mensen dan niet in het ongewisse, maar laat mensen weten wat het met je doet. Laat jezelf daarin ook kennen, laat zien wat belangrijk voor je is. Durf daarin jezelf te zijn.
Voorbeeld
Het goede voorbeeld is een effectieve stuurmaatregel. Dat geldt in het bijzonder als het over waarden gaat. Laat de waarden die belangrijk voor je zijn zien in het gedrag wat je vertoont. Als je gedrag niet in overeenstemming is met de waarden die je belangrijk zegt te vinden dan haal je alle kracht uit je sturing. Durf je echter in je eigen gedrag die waarden te laten zien dan gaat er heel veel kracht van uit. Je echte waarden worden zichtbaar in de keuzes die je maakt. Als je zegt openheid belangrijk te vinden en je bent het zelf niet, dan span je het paard achter de wagen. Als je zelfsturing belangrijk vindt, maar je gedraagt jezelf als marionet, dan moet je niet verwachten dat je oproep tot zelfsturing wordt gehoord. Hetzelfde geldt wanneer je naast de oproep tot zelfsturing elk eigen initiatief in de kiem smoort of terugbrengt naar een protocol.
Er zijn ongetwijfeld nog meer en andere stuurmaatregelen maar als je deze onder de knie hebt ben je in staat mooie resultaten neer te zetten met je mensen
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063