Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Dodenherdenking, waar denk je aan?

04 mei 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma

We leven in een wereld waarin me overal tekens zien van mensen, die plotseling uit het leven werden weggenomen. Vandaag herdenken we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna. Oorlog heeft veel met leiders te maken. En wat is het verschil tussen een leider en een dictator?

Dodenherdenking
Vandaag is het 4 mei, de dag waarop we oorlogsslachtoffers gedenken. Jarenlang ging het alleen om de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog maar sinds 1961 gaat het om alle oorlogsslachtoffers van na de Tweede Wereldoorlog. Voor mij is de dodenherdenking erg belangrijk. Ik denk trouwens niet alleen op 4 mei aan de slachtoffers van oorlog. Ik sta er ook elke keer bij stil als ik ergens een monument of een gedenkteken passeer wat is opgericht om slachtoffers te gedenken. Ik doe dat bij een boeketje bloemen aan een boom langs de weg gebonden, een klein monumentje langs een stille weg niet ver van mijn huis waar kennelijk een jong meisje slachtoffer werd van een verkeersongeluk. Maar ook bij het monument in de stad, waar ook plaats is ingeruimd voor de jonge mannen, die hun leven verloren in Indië in een strijd waarvoor?

Waarvoor?
Ook in Vlaanderen en in Noord Frankrijk, waar overals gedenktekens staan, kan ik er niet omheen. Wat is er veel geleden, wat zijn er veel levens in één moment beëindigd. Ooit kreeg ik van een meneer een boekje over de geschiedenis van een dorp in Nederland. In dat boekje staan foto’s met daarop jonge mannen, misschien net 17 jaar oud, die op weg gaan naar Indië om daar te gaan vechten, voor……. ja, waarvoor eigenlijk? Achter in het boek staan lijsten met de namen en de datum waarop ze gesneuveld zijn. Veel te jong………..
Oorlog, waarom voeren we eigenlijk oorlog?  Wat is een oorlog waard, is vrijheid de moeite waard om je leven voor te geven?

Wat zou ik doen?
Ik heb me vaak afgevraagd wat ik zelf zou doen als ik voor de keuze stond. Van mijn vader hoorde ik hoe hij in het verzet terecht kwam. Dat was niet het gevolg van een grote moedige beslissing. Het was het gevolg van een beroep dat anderen op hem deden om mensen te helpen die honger hadden. Hij vond dat hij geen nee kon zeggen, omdat hij veel respect had voor de man die het hem vroeg. En ook omdat die man kans zag hem zich ten volle bewust te laten zijn wat voor hem de belangrijke waarden in zijn leven waren. De liefde voor de naaste, dat was hem met de paplepel ingegoten, niet vrijheid, nee. Niet dat hij daar iets tegen had, maar zijn liefde voor vrijheid bracht hem niet in beweging. Nee, het het was feit dat anderen het leven onmogelijk werd gemaakt en hun Jood-zijn met de dood moesten bekopen.

Leiders of dictators
De wereld waarin wij leven krijgt in belangrijke mate vorm door de mensen die er zich als leider in manifesteren. En ik kwam in Newcast media van mei 2011 een stuk tegen waarin leiders en dictators met elkaar worden vergeleken. Een vergelijking, die ik wel passend vind op 4 mei.

  • Een leider heeft altijd het belang van de mensen in zijn harte, bij een dictator gaat het om het eigenbelang.
  • Een leider bestrijdt onrecht en werkt aan rechtvaardigheid, een dictator bedrijft onrechtvaardigheid en moedigt dat ook aan.
  • Een leider beschermt en helpt de zwakken en de weerlozen, een dictator verdeelt mensen en zorgt voor polarisatie.
  • Leiders brengen hun land vooruit en zorgen voor ontwikkeling, dictators veroorzaken terugval en vernietigen hun land.
  • Leiders hebben aandacht voor mensen die lijden, ze delen in dat lijden en zorgen voor troost, dictators veroorzaken pijn en troosten alleen hun eigen volgelingen.
  • Leiders zijn geliefd omdat ze mensen niet bang maken, dictators worden gehaat omdat ze mensen bang maken.
  • Leiders geven hoop aan de verdrukten, dictators onderdrukken mensen die het goed hadden.
  • Leiders zijn trouw aan de wet van het land, dictators zijn de wet van het land
  • Om nieuwe leiders te onderscheiden heb je een leider nodig, een dictator vernietigt leiders
  • Leiders worden altijd herinnerd voor de problemen die ze oplosten, dictators worden altijd herinnerd voor de problemen die ze creëerden.

Voor wie dit geldt schrijf ik er niet bij, daar mag de lezer zelf over nadenken.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063