19 december 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma
Deze week is het 24e boek van Willem Verhoeven verschenen. Het boek gaat over reflecteren en professionele ontwikkeling. Een boek dat past in een tijd van selfies en otofotos maar dan niet om van je eigen prestatie te genieten, maar vooral om te ontdekken hoe je dingen beter kunt doen en hoe je verder kunt ontwikkelen.
Boek 24
Ter gelegenheid van de overgang van 2013 naar 2014 heeft mijn collega Willem Verhoeven zijn 24e boek geschreven. Ik heb vluchtig geteld, dus ik kan er een boek naast zitten. Willem zorgt er al jaren voor om zo rond de kerst een nieuw boek gereed te hebben. Hij heeft daar, zoals in alles wat hij doet ,een grote discipline in. Het eerste boek wat Willem schreef was het boek “Managen zonder hiërarchie”. Toen het verscheen in 1991 washet een boek wat opzien baarde. We hadden wel net de eerste ervaringen met arbeiderszelfbestuur en de antiautoritaire opvoeding achter de rug, maar in bedrijven was het nog heel gewoon dat er iemand boven je stond, die wist hoe de wereld in elkaar zat en dus ook wist wat er moest gebeuren. Hiërarchie hoorde erbij in een organisatie. Net als nu nog vaak het geval was werd een organisatie graag als een hark getekend. Een stip aan de top, een paar eronder, daaronder nog weer meer en zo verder naar beneden toe.
Zonder hiërarchie
In het boek “Managen zonder hiërarchie” liet Willem zien dat allerlei onderzoek aantoont dat je die hiërarchie helemaal niet nodig hebt als je mensen dingen wilt laten doen. Integendeel, uit de onderzoeken die Willem in zijn boek de revue laat passeren blijkt juist dat je zonder hiërarchie vaak tot betere prestaties komt. In zijn tweede boek, “De manager als coach” werkt Willem dit thema verder uit. In dat boek legt hij uit hoe je zonder hiërarchie effectief kunt zijn in leidinggeven. Hoe je het beste uit mensen kunt halen of mensen kunt stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Dat is fijn voor de manager, fijn voor de organisatie en fijn voor de mensen zelf. Iedereen wordt er beter van. De organisatie wordt flexibel en dynamisch. Het boek De Manager als Coach werd door Intermediair uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige managementboek van de 20e eeuw. Toch blijkt de hiërarchie nog volledig in bedrijf te zijn in onze organisaties. Er wordt nog volop van boven naar beneden georganiseerd. Mensen boven weten nog altijd hoe het zit en vertellen de mensen onder hoe ze het moeten doen. Er wordt gestandaardiseerd, geïnstrueerd, gereguleerd, gecontroleerd en verscherpt toezicht ingesteld.
Vragenstellen
Het best verkochte boek van Willem is het boek de Kunst van het vragen stellen. Het is een bestseller. Om goed te kunnen vragen stellen heb je een open houding nodig, moet je echte interesse hebben in de ander. Als je dat hebt kun je de kunst van het vragen stellen ontwikkelen. Vragen stellen speelt een belangrijke rol in het je bewust worden van zaken en het helder krijgen hoe het zit met verantwoordelijkheid en eigenaarschap.
Reflecteren en professionele ontwikkeling
Het boek van dit jaar gaat over reflecteren en professionele ontwikkeling. Reflecteren is een essentieel onderdeel in professionele ontwikkeling. Als je reflecteert kijk je terug op je eigen handelen. Willem zegt: reflecteren is kijken naar een foto waar jezelf op staat. Eigenlijk is reflecteren dus naar een selfie kijken of naar een otofoto, zoals Kees van Kooten recent aan onze woordenschat toevoegde.
Naar een selfie kijken valt niet altijd mee. Vooral niet als we nadenken over hoe we zo op de foto kwamen. Wat zijn we vergeten? Wat hebben we nagelaten? Wat hadden we anders kunnen doen?
Het belang van reflectie
Het kenmerkende van een selfie is dat we de fotograaf er niet de schuld van kunnen geven als we ontevreden zijn over het resultaat. We kunnen hoogstens zeggen dat het toestel niet deugde. Bij reflectie kunnen de methoden die we voor reflectie gebruiken vergelijken met het toestel. Op welke manier kijken we naar onszelf en vooral naar wat en hoe we het gedaan hebben. Reflectie is een essentiële stap in een ontwikkel- en leerproces. Je kunt eindeloos veel nieuwe theorie tot je nemen, maar als je niet reflecteert op hoe je met die theorie omgaat dan leer je niets. Dan wordt je alleen een vat vol kennis.
In zijn boek ”Reflecteren en professionele ontwikkeling” legt Willem uit hoe reflecteren werkt en wat methoden zijn om effectief tot reflectie te komen. Niet om te zien hoe mooi je eruit ziet maar om te ontdekken welke vervolgstappen er gezet kunnen worden.
De mensen die het boek gaan lezen wens ik veel toepassingsplezier
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063