24 september 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma
De wisselwerking tussen leiders en volgers kan tot snelle verandering leiden
Verandering
Heel wat mensen in onze wereld verlangen naar verandering. Die maken zich zorgen over crisis, over armoede, over het milieu. Mensen komen zelf in actie en doen een beroep op leiders om voortvarend met de veranderingen aan de slag te gaan. In de verkiezingsstrijd, die we net achter de rug hebben kwamen er zo ook heel wat aspiraties om de hoek kijken en beloften van kandidaten voor het leiderschap over wat ze waar gingen maken als ze het land mochten leiden. Vaak ook hoe ze gingen voorkomen dat de slechte plannen van de andere partij gerealiseerd zouden worden. Er zijn ook mensen, bang voor de mogelijke veranderingen. Die varen wel bij hoe het nu is en maken zich wel is zorgen over aantasting van hun privileges.
In Jakarta, de hoofdstad van Indonesië zijn de vorige week ook verkiezingen gehouden. Er moet een nieuwe burgemeester komen. Als ik het goed heb gaat het om de derde burgemeester verkiezing sinds de val van het regiem Soeharto. De gekozen burgemeester was een van de stappen die in het proces naar een democratischer samenleving werd gezet. Toch werd er bij de eerste twee keer dat er een burgemeester voor Jakarta gekozen kon worden, gekozen voor iemand die de oude status vertegenwoordigde.
Problemen
De economie van Indonesië groeit snel en de problemen groeien ook snel, zeker als ze niet doeltreffend worden aangepakt. Voorbeelden van die problemen zijn de vreselijke files in de hoofdstad Jakarta en de jaarlijkse overstromingen waarbij elk jaar opnieuw weer doden vallen. De stad Jakarta heft de oppervlakte van de provincie Utrecht met net zoveel inwoners als Nederland. Het is dus niet zo gek dat er problemen zijn. Elk jaar opnieuw beloofd de burgemeester van Jakarta dat hij nu een eind gaat maken aan de overstromingen maar er veranderd niets. Het kanalen en rivieren system blijft volledig vervuild en verstopt, de ontbossing gaat door en dijken worden niet onderhouden. Dus wordt de bevolking elk jaar opnieuw door overstromingen verrast. Voor de verkeersproblemen geld hetzelfde. Het kost je elke dag uren om op je werk te komen en ook weer uren om weer naar huis te rijden. Dat probleem wordt verergerd doordat rijke families meerdere auto’s hebben en iedereen zich met z’n eigen auto in het verkeer begeeft. Plannen voor een Metro of een monorail worden steeds weer doorgeschoven en twee jaar gelden opperden mensen dat het misschien beter was om elders maar een hele nieuwe hoofdstad te bouwen.
Beloftes
De files, de overstromingen en de ongelimiteerde trek van mensen naar de hoofdstad zijn belangrijke thema’s in die verkiezingen voor een nieuwe burgemeester. Kandidaten voor het burgemeesterschap, meestal komend uit de kringen van gepensioneerde generaals of verwanten van mensen met een groot zaken imperium stellen zich kandidaat en beroepen zich op hun ervaring en hun netwerk als het gaat om het oplossen van de problemen van de stad. Dat deden ze ook bij de vorige verkiezingen en de verkiezingen daarvoor. Er gebeurde in de ogen van de bevolking echter niets. En bij deze verkiezingen doken ineens twee volledig onbekende namen op. Twee jonge mannen Jokowi en Ahok,, die in hun eigen stad inmiddels zonder al teveel praatjes heel veel voor elkaar kregen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, monumentenbehoud en imagoverbetering.
Profiel
Deze twee mannen hebben een profiel wat volledig afwijkt van het gebruikelijke, ze behoren niet tot het leger en niet tot een belangrijke invloedrijke familie. Ze rijden niet in een geblindeerde auto en hebben geen escorte, ze gaan zomaar overall in gesprek. Laten zich interviewen op televisie en zoals kort geleden bleek, bij een terroristische aanslag in het gebied van ‘een van hen, de bevolking gaat voor. Eerst de mensen en dan pas de campagne. In de campagne dragen beiden een gewoon ruitjes overhemd en geen mooi pak met een stropdas zoals gewoon is Bijzonder is dat een van de twee ook nog eens behoort tot een bevolkingsgroep, die meestal wordt buitengesloten als het gaat om politiek en aanhanger is van een minderheid godsdienst. Toch bleek vorige week uit de snelle telling na de verkiezingsdag dat Jokowi en Ahok, op 53% van de stemmen kunnen rekenen. Voor iedereen een volkomen onverwacht resultaat. Een resultaat wat de mensen hoop geeft. Een resultaat dat laat zien dat mensen kunnen kiezen voor authentiek en bescheiden leiderschap. Leiderschap met moraal . Laten we hopen dat die verwachtingen worden waargemaakt in de komende jaren, dan kan ik er nog eens een blog aan wijden met als titel excellent leiderschap.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063